Kuchyně - recepty
Home Dovolená 1994 Photo Album Historie Kuchyně - recepty

 

 

EGYPTSKÁ KUCHYNĚ

Rozmanitost egyptských kuchařských receptů je nekonečná. Vraťme se trošku do historie. Následkem pozdější kolonizace, je zřejmý cizí vliv, speciálně turecké kuchyně (což je pochopitelné po více než 300-leté turecké přítomnosti v Egyptě). "Pašovo" působení v Káhiře zaměstnalo místní lidi jako pomocníky kuchařům. Jejich kuchyňské dveře jsou pro nás otevřeny i s jejich kuchařským tajemstvím a od té doby se turecké jídlo stalo součástí egyptského. Ve starém Egyptě zabezpečovalo údolí Nilu dostatek jídla a pití Egypťanům a to i v dobách, kdy v sousedních zemích zuřil hladomor. Základním jídlem starých Egypťanů byl chléb a pivo. Měli mnoho druhů chleba, pečiva a koláčů. Nepoužívali cukr, pouze bohatší vrstva sladila medem a chudí lidé používali datle a ovocné džusy. Egypťané měli rádi výraznou zeleninu, jako česnek nebo cibuli. Mysleli si, že je to dobré pro zdraví. Také jedli hrách a fazole, salát, okurky a pórek. Zeleninu často servírovali s olejovou nebo octovou zálivkou. Fíkům, datlím, granátovým jablkům a hroznům se dobře dařilo v teplém klimatu. Bohatší lidé si mohli dovolit vyrábět víno z hroznů.
Obyčejní lidé jedli ryby a drůbež. Při zvláštních příležitostech si dopřáli ovci nebo kozu. Ale vzhledem k tomu, že pastviny byly málo dostupné a tudíž toto maso drahé, tak ho většina lidí jedla jen při slavnostních příležitostech.
Egypťané ukládali jídlo do kameninových hrnců a spíží. Ryby a maso byly speciálně upravované pro uskladnění. Jednou z metod bylo solení. Další třeba sušení, kdy ryba byla zavěšena na slunném místě. V běžných rodinách vaření obstarávala hospodyně, ale větší domácnosti zaměstnávaly služebnictvo pro práci v kuchyni a vařil šéfkuchař - obvykle muž. Egypťané měli pece, a uměli péct a smažit. Ale měli jen málo kuchyňského náčiní: paličky, hmoždíře a síta.
Jak už bylo napsáno, egyptská kuchyně v sobě spojuje mnoho vlivů, což ostatně při její poloze a historii není zvláštností. Své stopy tu zanechaly arabská a turecká kuchyně, místy se dá vystopovat i anglický a francouzský vliv.
Většinu z těchto vlivů Egypťané přijali, aby je vzápětí přetvořili ke své chuti. Tak se například na klasickém egyptském stole setkáte se špagetami a ostatními druhy těstovin, chuť je ale vzhledem k používanému koření velmi odlišná od toho, co bychom očekávali. Tato kuchyně kombinuje maximální množství sušeného i čerstvého koření, k nejoblíbenějším patří cumin (aromatičtější kmín, odlišný od evropského vzhledem i chutí), černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam, z bylinek je to petržel, máta a kopr. Všední jídlo je většinou bezmasé, ale vydatné.

Egyptský jídelníček se vždy skládá z několika chodů. Teď budeme mluvit o jídelníčku ne těch nejchudších Egypťanů, ale těch kterým nedělá "problém" sehnat peníze na potraviny a co se vaří v restauracích. Jako předkrm se podávají různé obilné kaše například Tahyna, která se připravuje ze semen sezamu. Tyto pokrmy můžete dostat v sladké nebo i slané podobě. Pak přichází polévka buď ve studené formě / rozmixovaná zelenina či ovoce /, nebo teplá - vývary, zeleninové nebo husté luštěninovo - masové čorby. Čočka patří k nejvyhledávanějším luštěninám už od pradávna. Pak přichází zelenina. Pečená, smažená, grilovaná, dušená nebo jako salát. K dostání jsou všechny druhy "středomořské zeleniny" včetně pro nás exotických druhů. To platí i ovoci.

Z mas je samozřejmě nejoblíbenější skopové a jehněčí. Konzumace ryb je zde úměrná poloze k moři. Čím jste dál od moře tím jsou ryby méně časté. Egypťané také nepohrdnou kozím a kuřecím masem. Mletá masa jsou také velmi vyhledávaná. Nejvíce mají rádi šištičky , kterým říkají Kofta a dostanete je opravdu všude. Jako rychlý oběd si ji můžete dát jen tak se zeleninou a cibulí v chlebové placce.

Nejčastější přílohou jídel je rýže, bulgur , kuskus a chlebové placky.

Tato arabská kuchyně má svoje pravidla a zvyky. Za prvé žádný alkohol a žádné vepřové maso. Nic se však nedodržuje tak striktně, jak se o tom mluví. Při své návštěvě Egypta v roce 1994 jsem se v několika případech přesvědčil o opaku. Náš průvodce a ochránce Muhamad, který pobýval jako pomocná síla v různých zaměstnáních v Německé spolkové republice vepřové často pojídal a o alkoholu se také "nevyjadřoval" jako o něčem nečistém. Že zakázané ovoce chutná nás přesvědčil i lodní steward, fotograf a recepční v jedné osobě. Nevím jak se jmenoval, ale udělali jsme s ním obchod. Jedna fotografie malý panák fernetu. Chtěli jsme jich šest. K obhajobě tohoto mladíka musím podotknout, že po tomto obchodu byl úplně na mol. Nebyl zřejmě na konzumaci alkoholu zvyklý. Nemohl stát ani na nohou a museli jsme pomoct jeho střídajícímu kolegovi , abychom ho dostali z naší kajuty Tak to bylo jen malé odbočení.

V pravdě vepřové není na jídelníčku hlavně proto, že vepřové maso se do Egypta nedováží a prasata se zde z klimatických důvodů nechovají. Ovšem islám to vyřešil po svém a nazval vepřové maso za "nečisté".

Alkohol však jako turisté dostanete všude v hotelech a turistických letoviscích.

 

I tady jako na celém světě dostanete nám známý Kebab. Města, kde je turistický ruch jsou protkána sítí rychlého občerstvení Mc Donald, Pizza Hut …a jiných mezinárodních restaurací.

Nakonec přichází ovoce. O velkém výběru není snad ani třeba mluvit. I sladkosti mají Egypťané rádi. Dostanete zde různé čokoládová zákusky, dorty, želé a ovocné dezerty.

Oblíbeným nápojem je ibiškový čaj.

 

 A nakonec několik příkladů součastné egyptské kuchyně se kterou se setkáte i vy. Je to zjednodušeně řečeno kombinace z mnohých tradičních jídel středního východu.

Prosím menu
Hlavní jídla:
ozdobná rýže, polévka molokheya, kebab (grilované jehněčí), kofta (sekané grilované jehněčí), fatta (jehněčí polévka s rýží), hamam mechoui (pečený holub), hamam fil taguen (pečený holub s rýží a krémem), aubergine moussaka (plátek baklažánu naplněný mletým masem v oleji a rajčatové šťávě), gambari z Rudého moře (obrovské krevety), battarekh (místní kaviár), tamieh (karbanátek z drcených fazolí naložených v oleji), foul medames (fazole uvařené v oleji s citrónem).
Různé saláty:
hommos (kuřecí salát), tehineh (sezam), baladi (orientální styl)
Nápoje:
čerstvá ovocná šťáva (přímo z Egyptského ovoce) a šťáva z cukrové třtiny;
místní pivo, mírné a servíruje se ledově studené ("STELLA");
čaj a káva (egyptská káva je označována jako "mazbout" pokud je normálně slazená, pokud je silně slazená potom se nazývá "ziada").
červená a bílá egyptská vína;
zibib (alkohol z datlů nebo vinné révy);
Prodej alkoholu:
Navzdory tomu, že Egypt je muslimská země, je alkohol k dostání v turistických kavárnách a v restauracích.

 

 

 

Dušené jehněčí s mátou

Jehněčí kýtu nebo plec nakrájíme na 3 cm kostky. Na oleji toto maso opečeme s nakrájenou cibulí a postupně přidáme rajčatový protlak, sůl, majoránku , několik na čtvrtiny nakrájených sušených meruněk a červenou feferonku bez jádřince a zalijeme horkou vodou. Maso dusíme až je měkké / přibližně 60 minut /. Na konci přidejte špetku sušené máty peprné.

Podávejte s rýží nebo kuskusem.

 

Egyptské jehněčí

V hrnci rozehřejeme olej a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou kýtu. Postupně k masu přidáváme : nadrobno nakájený česnek, přiměřeně oloupaných nakrájených rajčat, sůl, trochu sojové omáčky, špetku tymiánu, pepř a špetku skořice. Po chvilce vše zalijeme horkou vodou a dusíme asi hodinu až je maso měkké. Jeli to nutné podléváme. Mezitím na druhé pánvi osmahneme "vypocený" lilek a když je již skoro propečený přidáme trochu kešu oříšků. Nepřipalte, a lilek s kešu přidejte k masu když je takřka hotové.

Podávejte nejlépe s červenou čočkou.